maanantai 14. syyskuuta 2009

Millaisilla kysymyksillä voi tyrehdyttää hyvin alkaneen avoimilla kysymyksillä etenevän tilanteen? (Ohjaavan opettajan kysymys)

Jos kysymykset ovat avoimia ja puhtaita (niissä ei siis ole sisällä kysyjän olettamuksia ja ehdotuksia), silloin tilanteen ei pitäisi sulkeutua. Jos kysymykset ovat myös eettisesti kestäviä, on vaikea kuvitella keskustelun tyrehtymistä. Ja jos tavoitteena on päästä paremmin selville toisen ajattelusta ja toiminnasta, silloin ihmiset eivät pelästy, jos heidän ajatuksenkulustaan kysytään lisää. Mutta jos tilanne on kuulustelunomainen, ylhäältä – alaspäin suuntautuva, avoimet kysymykset eivät paljoa auta. Tilanne koetaan usein ahdistavana.

Avoimilla kysymyksillä alkaneen tilanteen voi sulkea myös se, jollei osaa tiedustella toisen puheen avainlausumista lisää. Siis jos tätä ei osaa, keskustelu jää helposti kiertämään kehää. Toisin sanoen tiedustelija ei osaa käyttää toisen puheen avainlausumia hyödyksi niin, että keskustelussa päästäisiin aina vain uusille urille.

Saatamme myös pelätä, että ylitämme toisen reviirin emmekä sen vuoksi tiedustele. Tämäkin pelko on näyttäytynyt useissa tutkimuksissa turhaksi. Monet ihmiset ovat sanoneet, kuinka on oikeastaan innostavaa, kun itseltä kysytään enemmän asioista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti