perjantai 12. kesäkuuta 2009

Kuinka kehittää kognitiiviseen puoleen liittyvää kuuntelutaitoa, taitoa tunnistaa sitä, miten toinen ihminen ajattelee ja miten hän toimii?

Kognitiiviseen puoleen liittyvä kuuntelutaito kuuluu kognitiiviseen toiseen ihmiseen eläytymiseen. Kuunnellaan tarkasti ja huolella, mitä toinen sanoo, jotta päästäisiin selville toisen ajattelusta ja toiminnasta. Toisin sanoen sanatarkka toisen puheen vastaan ottaminen on ydin. Pysähdyn ja keskityn ottamaan sanatarkasti vastaan toisen puhetta. En lisää siihen mitään enkä ota siitä mitään pois. Otan kaiken informaation vastaan sellaisenaan ja vasta siltä pohjalta voin päätellä jotain toisen ajattelusta ja toiminnasta. Silloinkin pelkästään sen puheen kertoman tiedon osalta, en muusta.
Osata pysähtyä ja keskittyä tarkoittaa oman sisäisen puheen vaientamista tai "syrjään vetämistä" tai sulkeistamista silloin, kun kuuntelee toista. Kuunteluun ei siis sotketa omia vällin tunkevia ajatuksia eikä keskittymisen anneta herpaantua. Herpaantuminen tarkoittaa, että kuuntelu on satunnaista, kuunnellaan sieltä täältä tai ei kuunnella ollenkaan toisen puhetta ja kuitenkin ollaan tietävinään, mitä toinen sanoo ja tarkoittaa. Sen seurauksena toisen viesti tulkitaan puutteellisen informaation varassa, ja kommunikaatio häiriintyy. Toisen ajattelusta ja toiminnasta ei päästäkään oikeasti perille. Tuloksena on lähinnä omia luuloja ja kuvitelmia toisen ajattelusta ja toiminnasta.
Kolmas asia, joka vaikuttaa kuuntelun onnistumiseen, on taito tiedostaa omat käsityksensä tai lähtöolettamuksensa ja taito vetää ne kuunteluhetkellä syrjään (liittyy edellä kerrottuun asiaan). Kun oivaltaa käsitystensä tai lähtöolettamustensa kuuntelua häiritsevän ja sekoittavan luonteen, silloin osaa vetää ne kuunteluhetkellä syrjään. Omat käsitykset tai lähtöolettamukset eivät pääse näin ollen sotkemaan toisen puheen vastaan ottamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti