perjantai 12. kesäkuuta 2009

Että vuorovaikutustaitoja voi näin opettaa opiskelijoiden kanssa yhdessä tietoisesti tehden ja harjoitellen? Systemaattisesti ja osana opetusta?

Vuorovaikutustaitoja voi todellakin opettaa opiskelijoille kaiken yhdessä tekemisen yhteydessä. Kun opiskelijat tekevät jotakin tietyn tiedonalueen asiaa, heille annetaan myös ohjeistukseksi toimia vuorovaikutuksellisesti tietyllä tavalla, esimerkiksi dialogisesti toisilta toisen ajattelua puhtain avoimin kysymyksin lisää tiedustellen. Jos opettajana ei itse osaa muotoilla toiselle puhtaita avoimia kysymyksiä, pitää tätä taitoa sen verran harjoitella, että osaa sitä opiskelijoille opettaa ja taidon kehittämisessä ohjata.
Kun opiskelijat osaavat tiedustella tai kysyä toistensa ajattelusta lisää, silloin jokainen oppii myös ilmaisemaan ajatteluaan ja tekemisiään, selittämään sanoin. Opiskelijat oppivat samalla perustelemaan ajatteluaan ja toimintaansa toisille. Näin oppimisesta tulee tutkivampaa ja myös perustellumpaa.
Näitä dialogisia osataitoja harjoitellaan siis systemaattisesti sen mukaan, kuinka opettajana haluat edettävän. Oman oppimisesi tahtiin annat opiskelijoille tehtäviä, joihin on upotettu sisään dialogisten taitojen harjoittelu. Näin työ- ja muussa elämässä tarvittava dialogiosaaminen kehittyy koulutuksen aikana silmin ja korvin havaittavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti