perjantai 20. marraskuuta 2009

Kuinka haastaa voimakasauktoriteettinen persoona avoimeen dialogiin?

Tuo haastaa sana kuuluu mielestäni paremminkin monologiseen puhekulttuuriin. Dialogissa kun ei haasteta ketään, siis ikään kuin mittelemään ja voittamaan. Dialogissa ovat kaikki voittajia.

Käydä dialogia voimakasauktoriteettisen persoonan kanssa on kyllä sitten haasteellista eli vaativaa. Jos kyseessä on opetus-/oppimistilanne, silloin tehtävä vähän helpottuu. Näin sen vuoksi, että opettaja voi ohjata opiskelijaa tasavertaiseen keskusteluun ja toisen kohtaamiseen. Voi sanoa, että otetaanpa tämä tilanne ihan rauhassa, ilman minkäänlaista kamppailua oikeassa olemisesta tai paremmuudesta. Näin toimiessaan on myös tutkinut itsessään opettajana ja tutkailee keskustelun aikana, kuinka voimakasauktoriteettinen sitä itse on. Kun on itselleen ja itsessään selvittänyt, miten suhtautuu, vasta sen jälkeen voi ohjata muita. Vaarana on nimittäin projisointi, heijastaakin oman voimakasauktoriteettisuuden toisen syyksi.

Olemme usein kasvaneet epätasa-arvoisissa yhteisöissä, jolloin toisen kohtaaminen samanarvoisina ihmisinä on vaikeaa. Taipumuksena on paremminkin tilanteesta ja henkilöstä riippuen asettua toisen yläpuolelle tai alapuolelle. Kannattaa huomata, että näin toimivat sekä opettajat että opiskelijat. Tässä on siis ohjaamisen paikka, sen jälkeen kun tiedostaa tilanteessa itse keskustelevansa tasavertaiselta pohjalta.

Kun on kyse jostain muusta tilanteesta, tällaista ohjaamisoikeutta on hankala ottaa itselleen. On kuitenkin tilanteita, joissa voi ainakin yrittää.

1 kommentti:

  1. Upea lause tuo seuraava:"Otetaanpa tämä tilanne ihan rauhassa, ilman minkäänlaista kamppailua oikeassa olemisesta tai paremmuudesta." Tuo lause sisältää "armon" siitä, ettei aina tarvi olla oikeassa, vaan dialogin avulla luomme sen oikean tiedon.

    VastaaPoista