perjantai 25. syyskuuta 2009

Miten koet syvädialogin osana verkon välityksellä tapahtuvaa dialogista ohjaamistapahtumaa? (Ohjaavan opettajan kysymys)

Syvädialogi voi todellakin toimia verkon välityksellä tapahtuvassa ohjauksessa. On muutama asia, jotka kannattaa ottaa huomioon. Ensimmäinen on toisen lähettämän informaation sanatarkka vastaan ottaminen. Otan siis sanatarkasti vastaan toisen puhetta tai tekstiä. Silloin osaan myös jatkaa toisen puhetta kohdallisesti. Pyrin upottamaan omaa ajattelua tarkasti ohjattavan käyttämään ilmaisuun. Pysyn näin toimien paremmin ohjattavan maailmassa, kun en vaihda sanoja omaan ajatteluuni paremmin sopiviksi. Toinen asia, jonka avulla ohjaus voi onnistua verkossa, on tiedusteleminen ja sen voima. Tämä edellyttää tietenkin sitä, että ohjattava on myös valmis vastaamaan kysymyksiin.

Joskus vastaaminen sujuu paremmin tuntemattomalle ihmiselle. Koulumaailmassa on kuitenkin kyse tutuista ihmisistä. Ohjaus verkossa edellyttää dialogisen säiliön luomista (ks. web-palvelun dialogiosaamisen I alue). Kun dialoginen säiliö on syntynyt, silloin kokee keskustelussa turvallisuuden ja luottamuksen tunnetta ja on halukas jatkamaan. 

Suosittelen verkko-ohjaamiseen erityisesti työkaluja (esim. Skype, TeamSpeak tai Webex), jotka mahdollistavat äänipohjaisen keskustelun. Silloin pystyy ohjaajana koko ajan luomaan dialogista säiliötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti