perjantai 4. syyskuuta 2009

Millainen olisi dialogia aktivoiva fyysinen ympäristö?

On ehkä yllättävää, jos sanon, etten asettaisi dialogin syntymiselle paikan suhteen kovinkaan kummallisia ehtoja. Aktiivista dialogia voi syntyä missä vain, jos vain on yksikin joka osaa dialogista keskustelua. Sanon että "yksikin" on jo paljon sen vuoksi, että hän osaakin sitten auttaa muiden tulemista mukaan dialogiin. Jos sitten oletetaan, että dialogin osaajia on aina enemmän, dialogin onnistuminen on aina varmempaa. Ehtona on vain, jokainen osallistuja pystyy kertomaan omaa ajatteluaan ja että toiset sen kuulevat. Olosuhteisiin dialogi juuttuu harvoin, sen sijaan kylläkin usein ihmisten tämän keskustelulajin osaamattomuuteen.

2 kommenttia:

  1. Kuvaat vastauksessa, että yksikin dialogin osaaja voi synnyttää aktiivista dialogia. Miten kanssa keskustelija voi imeä taitoja "dialogin taitajalta"? Voiko dialogia oppia seuraamalla taitavaa dialogistia ;-)? Vai jääkö vastuu dialogin taitajalle auttaa muita keskustelijoita mukaan dialogiin?

    Sanna

    VastaaPoista
  2. Kanssakeskustelija voi imeä dialogin taitajalta taitoja harjoiteltavaksi silloin, jos omat toimintatavat ovat vasta voimakkaasti kehittymässä. Tarkoitan tässä pikku lapsia. Aikuisen toimintatavat sen sijaan ovat jo automatisoituneet tietynlaisiksi ja dialogin oppimisen herkkyyskausi on ohitettu. Se tarkoittaa, että oppimisen eteen täytyy tehdä enemmän työtä. Pelkkä taitajan seuraaminen ei silloin riitä.

    Dialogin taitajalle jää siis mielestäni paljon vastuuta auttaa muita mukaan dialogiin.

    VastaaPoista