perjantai 12. kesäkuuta 2009

Onko keskustelun jatkaminen samoja sanoja käyttäen ohjattavan kanssa mielipiteiden myötäilyä vai ymmärtääkö hän palautteen? (Ohjaavan opettajan kysymy

Sanatarkassa kohdentuneessa jatkamisessa on kyse siitä, että pysyy yhdessä ajattelemisessa samoissa asioissa toisen kanssa. (Ei käy siten kuin tavallisesti, puhutaan toisten ohi ja eri asioista.) Sanatarkasti jatkaminen tarkoittaa, että oma mukaantulo kiinnitetään johonkin edellisen puheenvuoron kohtaan. Ei siis jatketa mistä ja miten vain.
Kun liittää toisen puheen oman puheenvuoronsa osaksi, silloin osoittaa myös, että on kuunnellut hyvin. Kun jatkaa jostain sanatarkasti, puheen saa ketjuuntumaan ja samalla syvenemään tai laajenemaan. Kun siis jatkat sanatarkasti toisen puheesta, syvennät tai laajennat kyseista esiin tullutta asiaa lisää omalla ajattelullasi. Tässä ei ole välttämättä ollenkaan kyse toisen mielipiteiden myötäilystä. Voithan syventää keskustelua ihan juuri niin kuin itse asiaa mietit. Tarkoitus on lähinnä, että kytket omaa ajatteluasi toisen ajatteluun. Tuloksena syntyy yhdessä ajattelemista, jossa on näkökulmia moniin suuntiin. Näin opiskelija voi ymmärtää palautteen entistä paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti